روز مادر
مادر بهار زندگی
مادر واژه ای زیبا، بزرگ، دلنشین و توصیف نشدنی است که تنها مختص به انسانها نیست بلکه برای تمام موجودات کره ی زمین است.
زیباترین تعبیر و تعریف در رابطه با واژه ى مادر در بعد و جایگاه انسانی می توان از پیامبر مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) یاد کرد.
هرساله در کشور ایران روز ولادت با سعادت حضرت فاظمه زهرا (س) مادر دو امام بزرگوار حضرت امام حسین (ع) و حضرت امام حسن (ع) ، به نام روز مادر نامیده شده است و آن را جشن می گیرند . فرزندان همه در خانه ی پدرومادر خود گرد هم می آیند و به پاس مقام والای مادر دسته گل یا هدایایی مختلفی از جمله لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم آشپزخانه، و یا لوازم منزل و… که مورد نیاز مادر خانواده باشد تهیه می کنند و با تمام عشق و علاقه آن را به مادران خود اهداء میکنند .
ایشان در رابطه با مقام و منزلت مادر حدیثی زیبا فرمودند که سالهای زیادی است تمام مسلمان ها از آن استفاده می کنند، حوثی با این عنوان: بهشت زیر پای مادران است.
همچنین در این رابطه می توان یادی از شاعر گرانقدر در رابطه با این حدیث کرد که فرمود:
رمز عشق جاودانی مادر است کیمیای زندگانی مادر است
اینکه فرموده است آن مینو سرشت زیر پای مادران باشد بهشت
یعنی آنجایی که مادر زد قدم نیست آنجا، از بهشت خلد، کم
معانی مختلف برای واژه مادر
کلمه مادر را می توان گهواره جنبان تاریخ نامید. شخصیت بزرگ که دارای ویژگی های تکرار نشدنی برای هر انسان است.
معجونی از عشق ، عاطفه، مهر، محبت، دلسوزی، ایثار، گذشت، مظهر عشق و محبت تکرار نشدنی است که خداوند متعال در آن نهادینه کرده است.
محبت مادری تکرار نشدنی است. نباید هرگز آن را کم شمرد، کسی که بنابر فرمایش قرآن کریم نه ماه سنگینی وزن موجود دیگر( فرزندش) را تحمل می کند.
با تمام سختی ها و مشکلاتی که در دوران بارداری برایش اتفاق میافتد دست و پنجه نرم می کند و با عشق و علاقه برای بزرگ کردن و به دنیا آوردن فرزندش تلاش می کند شایسته ستایش می باشد.
مادر یا به اصطلاح واژه عامیانه مامان، از لحظه زایمان که بیشتر فشار و سختی را تحمل می کند حتی نزدیک به مرگ هم می شوند تا بزرگ کردن لحظه به لحظه ی فرزندانش همیشه آرزوی موفقیت و بزرگ شدن آنها را دارد.
بنابر سخن اهل بیت هر کسی خیر دنیا و آخرت را بخواهد احترام به پدر و مادر بزرگترین و بهترین رمز سعادت در آن می باشد.
انس با مادر، بهتر از جهاد
در این جا در رابطه با جایگاه و مقام مادر از دیدگاه پیامبر اسلام اشاره به دو داستان زیبا از پیامبر اسلام میکنیم که مطالعه و تفکر در رابطه با آن خالی از لطف نیست.
روزی جوانی نزد پیامبر گرامی اسلام شرفیاب شد و به آن حضرت فرمود: بنده جوانی شاداب، سرحال و اهل جهاد هستم اما اگر من به جهاد برم شرایط برای او سخت می شود حال باید چه کنم؟
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: بر گرد و با مادرت زندگی کن. به آن خدایی که مرا به حق برای پیامبری فرستاده سوگند میخورم، یک شب انس او با تو، از جهاد در راه خداوند متعال برتر است.
همچنین روزی مردی خدمت پیامبر رفت و عرض کرد که ای رسول خدا به چه کسی نیکویی کنم؟ حضرت فرمودند: مادر، برای بار دوم عرض کرد بعد از او به چه کسی نیکویی کنم؟ برای این بار هم جواب رسول خدا خدمت و نیکویی به مادر بود، مرد برای بار سوم عرض کرد بعد از او چه کسی؟ دفعه سوم هم پیامبر فرمود به مادرت نیکویی کن
آن مرد برای بار چهارم سؤال خود را پرسید و پیامبر در مرتبه چهارم این بار فرمودند به پدرت نیکویی و خدمت کن.
بوسیدن دست پدر و مادر زندگی انسان ها را چه از لحاظ مادی و چه معنوی هم در این دنیا که محل گذر است و هم در جهان آخرت (قیامت) مایه ی سر افرازی و سربلندی انسان می کند.
یک دعای پدر و مادر برای انسان می تواند زندگی فرزند را به طور کامل تغییر دهد زیرا جایگاه پدر و مادر، جایگاهی بزرگ و والا در نزد خداوند است و دعاى آنها نود خداوند مورد قبول تر می باشد.
نقش مادران در تربیت فرزندان و سازندگی جامعه
مادران را می توان به نوعی اولین آموزگاران جامعه انسانی دانست زیرا، رشد و تربیت اخلاقی و … هر انسان را میتوان نشأت گرفته از کانون خانواده که در رأس آن والدین هستند نام برد.
مادر در این رأس نقش به کارگیری روش های مهم و سازنده در تربیت صحیح فرزندان دارد. کوتاهی و سهل انگاری در تربیت فرزند می تواند یک جامعه را بعدها دچار مشکل کند.
امروزه که تهاجم فرهنگی از کشورهای غربی در حال ریشه دواندن در جوامع اسلامی بیشتر شده، نقش مادران هم بسیار مهمتر و پررنگ تر شده است.
در رابطه با مقام و جایگاه مادر میتوان بسیار مطلب گفت اما نکته ای که تمام فرزندان باید به آن دقت کنند احترام به پدر و مادر مهمترین و بزرگترین اصل سعادت در زندگی انسان ها است که در تمام ادیان یاد شده و باید به آن توجه ویژه کرد.