آموزش پخت زولبیا و بامیه
مروری برتاریخچه
زولبیا و بامیه شیرینی های پرمصرف و محبوب ایرانیان در ماه مبارک رمضان می باشد.
اگر بخواهیم سری به گذشته این شیرینی های خوشمزه بزنیم، بر اساس نقل های بیان شده باید به زمان ناصرالدین شاه برویم و تاریخ آن دوره را مطالعه کنید.
آنچه در رابطه با زولبیا و بامیه گفته شده توسط هندی ها برای هدیه به نزد ناصر الدین شاه آورده اند.
از آنجایی که اطلاعات دقیق و درستی در رابطه با پیدایش زولبیا و بامیه وجود ندارد نمی توان تاریخ دقیقی از آن مشخص کرد.
عدهای از تاریخ نویسان معتقدند که زولبیا و بامیه به دوران شاه عباس مربوط می شود.
به هر حال این شیرینی خوشمزه که از ترکیبات آب، گلاب، شکر، نشاسته، ماست و … درست شده است توانسته اند محبوبیت زیادی را در بین ایرانیان پیدا کند.
شاید علت استفاده بعضی کشورها از زولبیا و بامیه نبودن خوراکی های شیرین مانند کشمش خرما و … می باشد که در آن کشور ها کشت نمیشود.
این شیرینی خوشمزه به دلیل وجود بالای شکر در آن سرشار از مواد قندی است، پس باید در خوردن آن ها کمال دقت را انجام داد تا دندان ها و مقدار قند بدن آسیب نبیند.
لازم به ذکر است که باید بدانیم زولبیا و بامیه ای که در ماه مبارک رمضان استفاده می شود مانند شیرینی لگیمات عربی می باشد.
با دستور پخته داده شده در متن پایین می توانید برای شش نفر حداقل شیرینی زولبیا و بامیه درست کنید.
برای درست کردن زولبیا و بامیه می توان از لوازم آشپزخانه که در تمام منازل وجود دارد استفاده کرد.
شربت زولبیا و بامیه
مواد لازم برای درست کردن شربت:
شکر ۲ لیوان
آب ۵/۱ لیوان
گلاب ۴/۱ پیمانه
آبلیمو ۲/۱ قاشق چایخوری
زعفران دم کرده یک قاشق غذاخوری
برای درست کردن شربت زولبیا وبامیه که اولین مرحله برای درست کردن شیرینی است، می توانیم از ظروف فلزی که بر روی حرارت آسیب نبینند مانند یک قابلمه کوچک استفاده کرد.
بعد از کمی حرارت دادن به ظرف فلزی آب و شکر را ترکیب کرده و آن را داخل ظرف ریخته و شروع به هم زدن می کنیم. توجه داشته باشید که شکر باید کاملا حل شود و بعد از آن می توانیم زعفران دم کرده را به آن بیافزایید.
بعد از اضافه کردن زعفران ، آب لیمو و گلاب را اضافه می کنیم و خوب آن را هم می زنیم تا کامل مواد با هم ترکیب شوند.
تا ترکیب شدن کامل مواد با هم صبر می کنیم، شربت غلیظ شود.
بعد از اینکه شربت غلیظ شد آن را از روی حرارت برداشته و در محیطی می گذاریم تا خنک شود.
سپس بعد از سرد شدن می توان آن را داخل یخچال قرارداد.
مواد لازم برای تهیه زولبیا
ماست ۴/۱ لیوان
نشاسته ۵۰ گرم
اسانس هل ۲ قطره
کره ۲/۱ قاشق چایخوری
گلاب یک قاشق غذاخوری
روغن مایع به اندازه کافی
آرد سفید یک قاشق غذاخوری
جوش شیرین ۴/۱ قاشق چایخوری
روش تهیه زولبیا
برای درست کردن زولبیا اول از همه نشاسته را در ظرفی ریخته و ماست را به آن اضافه می کنیم.
سپس شروع به هم زدن می کنیم تا مواد با هم مخلوط شوند و به ۶الی۷ دقیقه کنار می گذاریم تا حالت یک دست بودن پیدا کند. کره را از داخل یخچال بیرون آورده و در مجاورت با هوا قرار می دهیم تا کمی نرم شود.
بعد از گذشت ۶ الی ۷ دقیقه آرد را به ظرف مخلوط ماست و نشاسته اضافه کرده و هم می زنیم.
در ادامه باید به آن کره را نیز اضافه کرده و خوب مخلوط کنیم.
توجه داشته باشید که تمام مواد باید به صورت کامل مخلوط شوند تا شکل کامل یک دست پیدا کنند.
در مرحله بعد باید گلاب، اسانس هل و جوش شیرین را به مایع درست شده اضافه کرد و دوباره مواد را با هم خوب مخلوط کنید تا غلظت آن شبیه به ماست شود.
نکته اگر مایع درست شده کمی سفت شده بود می توانید کمی گلاب به آن بیافزایید.
در این مرحله باید از قابلمه، ماهیتابه هایی با عمق زیاد یا سایر لوازم دیگر استفاده کرد تا بتوان در آن حجم زیادی از روغن مایع را ریخت.
در این حالت زولبیا در روغن به صورت شناور قرار می گیرد.
سپس می توانید از سبد سرخ کن برای جابجایی راحت تر زولبیا ها استفاده کنید.
برای اینکار سبد سرخ کن را وارد ظرف روغن کرده و آن را باز می کنیم سپس توسط یک قیف که در آن مایه زولبیا ریخته شده شروع به چرخاندن حرکت دایره ای می کنیم.
زولبیاها در روغن داغ سرخ شدن می کنند و بعد از اینکه سرخ شدند، سبد سرخ کن را ببندید و توسط دستگیره ها به راحتی زولبیا ها را از روغن جدا کنید.
اگر قیف نداشتید می توانید خلاقیت به خرج دهید و از جا سسی استفاده کنید.
اینطوری محتویات مایه زولبیا راحت تر خارج می شود.
بعد از اینکه زولبیا از روغن جدا شدند آنها را داخل ظرفی می ریزیم تا از اضافات روغن از زولبیا خارج شده و بعد آن را داخل شربتی که از قبل درست شده از غوطه ور می کنیم تا کاملا طعم دار شود.
بعد از طعم دار شدن زولبیا آن را از شربت خارج کرده و در محیط سرد قرار داده تا آماده سرو شدن بشوند.
مواد لازم برای تهیه بامیه
آرد ۲/۱ پیمانه
آب۲/۱ پیمانه
کره ۲۵ گرم
تخم مرغ یک عدد
شکر یک قاشق غذاخوری
روغن مایع به اندازه کافی
بکینگ پودر یک چهارم قاشق غذاخوری
ابتدا آب را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت می گذاریم و به آن کره را اضافه میکنیم.
صبر می کنیم آب کاملاً به جوش بیاید به آن بکینگ پودر و آرد را که از قبل مخلوط کرده ایم را یکدفعه به آب در حال جوشیدن اضافه میکنیم.
سپس شروع به مخلوط کردن مواد بر روی حرارت ملایم کنید.
ابتدای کار مواد کمی سفت می شود که باید به مخلوط کردن آن ادامه دهیم.
نکته مهم این است که لای خمیر را باز کنید و دوباره جمع کنید تا اگر آبی داخل خمیر مانده باشد از بین برود یا بخار شود. زمانی که مواد خوب مخلوط شد آن را کنار گذاشته تا خنک شود.
نکاتی مهم
یادتان باشد که خنک شدن خمیر به معنی سرد شدن آن نیست زیرا اگر خمیر سرد بشود تخم مرغ خیلی دیرتر جذب می شود. بعد از مقداری خنک شدن خمیر، تخم مرغ را به آن اضافه کنید و با همزن شروع به مخلوط کردن مواد با هم کنید.
به مخلوط کردن مواد با هم ادامه دهید تا کاملا یکدست شود.
اگر در ابتدای کار خیلی تیکه تیکه شد نگران نباشید آنقدر به هم زدن خود ادامه بدهید تا تمام خمیر بامیه یکدست شود.
سبد سرخ کن را داخل ظرف پر از روغن داغ قرار داده تا زمانی که بامیه ها سرخ شدند و در روغن شناور هستند به راحتی توسط سبد سرخ کن از روغن خارج شوند.
خمیر مایه را داخل قیف ریخته و از یک قیچی تمیز مخصوص آشپزی برای بریدن بامیه از قیف استفاده می کنیم.
بعد از اینکه بامیه کاملا سرخ شدند آنها را توسط سبد سرخ کن بیرون آورده و داخل ظرف دیگری می ریزیم تا روغن آن به طور کامل خارج شود و بعد از آن بامیه ها را داخل شربت از قبل آماده شده کرده تا کاملا طعم دار شوند.
سپس بامیه ها را بعد از هم جدا شدن از شربت خارج کرده و در یخچال می گذاریم تا سرد شوند و آماده خوردن شود.